När bomberna föll över Europas städer under andra världskriget förstod man även i Sverige att matförsörjningen kunde bli en ödesfråga. Om hela stadsdelar lades i ruiner måste de överlevande snabbt få mat, vatten och tak över huvudet. Lösningen blev de specialkonstruerade kokvagnarna – riktiga jättar på hjul som kunde förse tusentals människor med varm mat varje dag.
16 000 portioner – bara i Södertälje
Södertälje fick fyra kokvagnar, med en sammanlagd kapacitet på 16 000 portioner per dygn. Varje vagn hade en kokkittel på 300 liter, varmvattenbehållare för disk, samt isolerade kärl och transportflaskor för att kunna distribuera maten.

Stadens socialtjänst utarbetade en utspisningsplan för hur maten skulle delas ut under krigstid. Till och med en särskild fältkökschef utsågs, och personalen utbildades i att hantera de nya vagnarna.
Ett rikstäckande system
Kokvagnarna var inte enbart ett lokalt initiativ utan ingick i ett större nationellt system. Konstruktionen hade tagits fram av ingenjören Åke Sundelin vid Statens utrymningskommission och tillverkades i Olofström. Totalt beställdes 150 kokvagnar, varav hälften redan levererats vid tiden. Av dessa skulle 20 placeras i Stockholm, medan resterande spreds ut över landet.
Fältkök på 41 platser
Planen var att bygga upp 41 fältkök runtom i Sverige. Varje fältkök skulle bestå av en till tre kokvagnar med tillhörande personal, dragfordon, transportbilar, vattenreserver och fullständig utrustning för både matlagning, distribution och utportionering. På så sätt kunde köken vid behov flyttas dit de bäst behövdes – oavsett om det handlade om en utbombad stadsdel eller ett samhälle på landsbygden.
Härbärgen och hjälp för utbombade
I Södertälje kopplades kokvagnarna till en större plan för att ta hand om utbombade. Vid en planerad luftskyddsövning våren 1944 skulle ett härbärge öppnas, dit de drabbade kunde hänvisas. Där skulle man inte bara få varm mat, utan även kläder, skor, logi och nya ransoneringskort. På plats skulle dessutom ett särskilt upplysningsregister föras för att anhöriga lättare skulle kunna återfinna varandra i kaoset.

Beredskap i vardagen
För dagens ögon kan det framstå som överdrivet att en mellansvensk industristad som Södertälje behövde kapacitet för att servera 16 000 portioner om dagen. Men mitt under kriget var hotet reellt. Kokvagnarna och fältköken var en del av ett landsomfattande beredskapssystem – en påminnelse om hur även vardagliga behov som en tallrik varm soppa kunde bli avgörande i krigets skugga.
Kokvagn.se
För dig som är intresserad av kokvagnar rekommenderas ett besök hos Mikael Perssons hemsida kokvagn.se. Där visar han en av de 150 kokvagnarna som han har renoverat till ett toppskick!